Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște va deschide stagiunea 2024-2025 cu un proiect îndrăzneț! Când va avea loc avanpremiera
Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște va deschide stagiunea 2024-2025 cu un proiect îndrăzneț, intitulat „Hamlet Liber”, cofinanțat de Institutul Cultural Român (ICR), prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. În acest sens, „Hamlet Liber” este o coproducție România – Coreea de Sud – Republica Moldova. Va avea avanpremiera la Târgoviște, iar premiera la Teatrul Fără Nume din Chișinău.
La conferința de presă din data de 23 august 2024, desfășurată în foaierului teatrului târgoviștean, a fost prezent domnul Attila Iuliu Weinberger, Vicepreședinte ICR. A salutat și susținut ideea acestui proiect ce subliniază multiculturalitatea, prin aducerea împreună a trei culturi.
Au participat, de asemenea, la conferință cei trei tineri actori coreeni, care vor interpreta rolurile Hamlet – Hyeongdong Lee, Horatio – Sasa Jeong și Laertes – Hyeonggun Kim, sprijiniți de colega lor, Marie Shim, actriță ce a jucat în prima coproducție româno-coreeană, realizată în 2023, Argonautas. Pe lângă construirea unui rol de compoziție și atmosferă, Marie va fi, de această dată, asistentă de regie și va contribui semnificativ la traducerea și adaptarea textului de spectacol din limba coreeană în limba engleză, din care, mai apoi, va fi tradus și în limba română, prin colaborarea dintre regizorul și scenograful spectacolului, Mihai Constantin Ranin, și Elena Belciu, traducător și coordonator de proiect. Regizorul a devoalat o parte din viziunea sa asupra textului și a spațiului de joc, pe care și-l dorește labirintic, dar și intimist, spectacolul urmând să se joace într-un spațiu acvatic, imersiv. Principalele coordonate ale concepției regizorale sunt „acțiune și emoție” în construirea „unei societăți tehnologizate, dar care vrea să-și păstreze tradiția”. Costumele vor urmări o linie simplă, cea a esteticii asiatice, se vor folosi holograme, dar nu va lipsi nici realismul din momentele de lupte scenice pregătite de Claudiu Trandafir, actor și maestru Aikido. Universul sonor va fi realizat de compozitorul Cătălin Crețu, profesor universitar la Universitatea Națională de Muzică București.
Actorul Liviu Cheloiu, proaspăt întors din Coreea de Sud, a menționat semnarea unui nou memorandum, de data aceasta cu Festivalul Internațional al Artelor Performative Busan (Busan International Performing Arts Festival – BIPAF).
Managerul Teatrului „Tony Bulandra”, domnul Mihai Constantin Ranin, a subliniat faptul că toate aceste mari proiecte au putut fi posibile datorită conexiunilor create, de la ediție la ediție, în Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului Târgoviște, Babel, la care, așa cum a mărturisit Marie Shim, din ce în ce mai mulți actori coreeni visează să participe.
Printre interlocutori s-a aflat și tânăra actriță Bianca Archip, pe care o vom regăsi în rolul Ofeliei, pentru ea rol de debut pe o scenă profesionistă. Atât Bianca, cât și actorii coreeni și-au exprimat recunoștința și curiozitatea în fața unui asemenea proiect, pentru care au promis că vor da tot ce au mai bun.